Атлас на българската литература (1915-1944) Симеон Янев

ISBN:

Published:

Hardcover

548 pages


Description

Атлас на българската литература (1915-1944)  by  Симеон Янев

Атлас на българската литература (1915-1944) by Симеон Янев
| Hardcover | PDF, EPUB, FB2, DjVu, audiobook, mp3, RTF | 548 pages | ISBN: | 10.35 Mb

Този том на Атлас на българската литература разгъва синхронно библиографията, рецепцията, авторите и събитията (културни и главните политически) в периода между двете световни войни (1915-1944). както и в предходния (1878-1914), представени са същоMoreТози том на Атлас на българската литература разгъва синхронно библиографията, рецепцията, авторите и събитията (културни и главните политически) в периода между двете световни войни (1915-1944).

както и в предходния (1878-1914), представени са също по години новите периодични издания, а по-важните книги са представени с пълната си библиография. Предвид спецификата на литературния живот наложиха се незначителни изменения на схемата на блока Автори (родени и починали) и бе разширена застъпеността на важни за литературата по-обемни текстове (статии, малки студии, излизали в периодичния печат). Представени са също всички по-значителни литературни полемики и дискусии.

В този си вид Атласът обхваща пълната библиография на литературните издания (периодични и книги) с изключение на детската литература и фолклора. По тези критерии томът обхваща около 3800 библиографски заглавия и повече от 100 библиографски гнезда на книги с пълна рецепция.

Представени са всички издания, обозначени с литературни жанрове, с изключение на отделни отпечатъци, вторите и третите издания, избраните и събрани съчинения, пиеси, сценарии и либрета. Разширените полемики, наличието на важни обзорни статии и прегледи на литературата, които пряко не се отнасят до рецепцията на една или друга книга, наложи откъси от тях да бъдат поместени в рубриката Хроника - събития и факти.

Също така списъкът на родените в периода автори не е изчерпателен - поради появата в последните години на много нови автори, позакъснели с дебатите си. Всички останали условия при съставянето на изданието, изложени в предговора на тома Българската литература 1878-1914г., се запазват.Както бе обявено в предходния том, идеята, която ръководи това първо по рода си издание в българската литература, е да обхване целия четвъртхилядолетен период на новата българска литература от История славеноболгарская (1762) до ден днешен.

Следващият том ще представи съответно библиографията, рецепцията, родените и починали автори във времето между 1944-1968.Атласът на българската литература е предназначен за студенти, учители, изследователи на литературата и всички сериозни библиотеки. За всички, които се интересуват от историята и развитието на българската култура, Атласът ще бъде уникално енциклопедично издание върху последните 250 години българска литература.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Атлас на българската литература (1915-1944)":


heartofafiercewoman.com

©2010-2015 | DMCA | Contact us